V sredo, 4. oktobra 2023, smo na OŠ Gornji Petrovci v okviru tehniškega dne izvedli dan civilne zaščite.

Dan smo pričel s pogovorom o vsebini meseca požarne varnosti, ki vsako leto poteka meseca oktobra; letošnja vsebina je POŽAR V NARAVI. Nato smo izvedli evakuacijo iz šole (na srečo le zaradi namišljenega požara) in se vsi (malčki vrtca, učenci in vsi zaposleni) zbrali na rokometnem igrišču. Sledil je prihod gasilcev in »gašenje požara«, šele po zagotovilu gasilcev, da nevarnosti požara več ni, smo se lahko vrnili v šolo in se pripravili na ogled pripravljenih dejavnosti.

Na zunanjih igriščih šole so nas pričakali ekipa civilne zaščite, policijsko vozilo s predstavniki policije, policijski pes, reševalno vozilo, GVV1 vozilo PGD Gornji Petrovci, GC PGD Križevci, reševalno vozilo in brentače. Vsi našteti so nam zelo nazorno predstavili svoje dejavnosti in nas tako podučili o pomembnosti njihovega dela. Tako smo se seznanili s postopkom oživljanja, reševanja, varovanja v različnih situacijah, kjer velikokrat o preživetju odločajo tudi sekunde in pa seveda pravilno ravnanje očividcev.

Navdušeni smo bili nad ubogljivostjo policijskega psa, uživali smo pri vaji z brentačo, kjer so si najboljše ekipe prislužile sladko pregreho, na koncu pa smo se postavili v vlogo gasilcev in se preizkusili z močnim curkom vode.

Za vse skupaj je bil to zagotovo zelo zanimiv, poučen in ob tem še zelo zabaven dan.

Alex Hozjan Kovač, mlada novinarka OŠ Gornji Petrovci

(Skupno 352 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost